Upala želuca

Uzroci i simptomi upale želuca

Dok gastroenteritis ima tek jednog uzročnika, infekciju, uzročnici gastritisa mogu biti različiti. Gastroenteritis je posljedica zaraze, odnosno unosa loših bakterija ili virusa u probavni trakt. Od virusa su najčešći uzročnici rotavirusi. 

 Neizostavni simptom je vodenasti proliv praćen visokom temperaturom. Nakon pražnjenja crijeva, javljaju se neugodni grčevi u trbuhu i crijevima, pogotovo u debelom crijevu, što može biti i vrlo bolno. 

.

Simptomi gastritisa mogu biti i blagi i jaki.

Često se u začecima tegobe niti ne osjećaju. Ipak, ako se ne liječi, gastritis može dovesti do težih zdravstvenih problema, poput čira na želucu ili dvanaesniku te tumora.

Sprječavanje i liječenje upale želuca.

Ako virusna infekcija izazove povraćanje ili proliv, nakon čišćenja je potrebno zaustaviti mučninu i smiriti želudac. Za to se preporučuje pijenje čaja od pelina. Pomoći može i čaj od žalfije, kojeg moramo piti u umjerenim dozama. S druge strane, od čaja kadulje ili hidrolata od žalfije možemo raditi obloge i stavljati ih na trbuh, što će smiriti bol. Kadulja ima i antibakterijsko, odnosno antivirusno djelovanje, pa svakako može pomoći u izlječenju.  

 

Uz sve ovo, vrlo je važno voditi brigu o prehrani. Zdrava ishrana i izbjegavanje namirnica koji su okidači gastritisa dio su prevencije bolesti, a ne samo dio liječenja i ublažavanja simptoma.

Ljudi koji su skloni gastritisu trebali bi izbjegavati svu masnu i prženu hranu, crveno meso, mliječne proizvode, poput sira i maslaca te svu ostalu, teško probavljivu hranu, budući da ona pojačava lučenje kiseline u želucu, a povećava i općenitu kiselost organizma.