Upala uva

Upala uva jedna je od češćih, vrlo neugodno bolnih vrsta infekcija. Uz zubobolju, ona je jedna od najjačih boli “iz glave”. Uzrok su joj, kao i kod svih infekcija – virusi, bakterije, gljivice ili alergijske reakcije. Često nastaju kao posljedica upale grla ili sinusa, budući da su ovi organi usko povezani. U nekim slučajevima vrlo je teško razlikovati grlobolju od boli uha, pa je pacijentu teško procijeniti izvor upale.

 

Uzroci i simptomi upale uva

Upala uva najčešće nastane kao posljedica prehlade ili virusne infekcije koja se nije propisno liječila, odnosno preboljela. Najčešći tip upale nastane kada se začepi Eustahijeva cijev koja povezuje uho s grlom. Tada ne može propustiti zrak i u njoj se stvara sve veći pritisak. Ako se ne liječi, upala se može proširiti na srednje uho. Ovaj tip upale prati jaka bol i povišena tjelesna temperatura.

Ako se upali koža zvukovoda, kanalića koji provodi zvuk do bubnjića, govorimo o upali vanjskog uva. Upala vanjskog uha ne mora uvijek biti bakterijske ili virusne prirode, već može biti i gljivična infekcija. Tada je uz jaku bol prisutan i neugodan svrbež. Ako je upala jaka, može dovesti do puknuća bubnjića iz kojeg tada izlazi gnoj. Ali pojačani iscjedak iz ušiju nije posljedica samo tog tipa upale, već i upale srednjeg uha.

Treći tip upale uha je upala unutarnjeg uha. Ona je najčešće virusnog porijekla i uglavnom je jedna od posljedica infekcije sinusa, odnosno gornjih dišnih puteva. Upala unutarnjeg uha može nastati i ako se upala srednjeg uha nije dovoljno dobro izliječila, pa se proširila. Ostali uzročnici ovog tipa infekcije mogu biti bolesti poput meningitisa i tumora, jake traume ili nuspojave nekih lijekova.

Kod upale unutarnjeg uha imamo nešto drugačije simptome nego kod upale vanjskog i srednjeg uha. Oni su najprije zujanje u uhu, a onda i vrtoglavica, popraćena poremećajem ravnoteže, što dovodi i do mučnine, pa i povraćanja. To je zato što se u unutarnjem uhu nalazi centar za ravnotežu, pa bolest utječe i na njega. I ovu upalu, kao i sve ostale, može pratiti slabiji sluh.

Prevencija i liječenje upale uva

Iako se ne možemo posve zaštiti od infekcija, pa tako ni sasvim spriječiti nastanak upale uha, postoje neka pravila čijim pridržavanjem možemo smanjiti mogućnost zaraze i oboljenja. Glavno pravilo vezano za uši je da se u njega ne stavlja ništa tanje od lakta – ukratko – u uši ne bismo trebali gurati nikakve predmete, niti štapiće za uši niti išta slično. Štapićima ne samo da guramo cerumen dublje u uho, nabijajući ga u bubnjić i oštećujući kožu, nego njima možemo i puknuti bubnjić. Uši se čiste isključivomlazom tople vode te se brišu ručnikom.

 

 

Osim njih, kod liječenja infekcije uva vrlo je učinkovita i kadulja. Kadulja nema samo antibakterijsko, nego i analgetičko svojstvo. Djeluje protuupalno, antivirusno i antibakterijski. Zbog toga je odlična ne samo za upale usne šupljine, nego i upale uha. Proizvodi od kadulje, poput hidrolata i čaja kadulje, mogu se primjenjivati oralno te tako djelovati na upalu Eustahijeve cijevi, odnosno srednjeg uha. Kod upala vanjskog uha, na područje glave i iza uha, stavljaju se oblozi koji će smiriti upalu i smanjiti bol.

Hidrolat kadulje sasvim je prirodan proizvod i, ako se mućka u usnoj šupljini ili stavlja na obloge, može se koristiti neograničeno. Ne izaziva nikakve nuspojave niti postoji mogućnost predoziranja ovim proizvodom, a pogodan je i za djecu te ljude sklone alergijama.