Uklanjanje i sprječavanje nastanka bora

Kako nastaju bore?

Starenjem koža gubi bjelančevine važne za održavanje njene elastičnosti. Među njima je najpoznatiji i najvažniji kolagen. S godinama tijelo stvara sve manje kolagen zbog čega koža postaje suva i gruba, a na smanjenje vlažnosti i čvrstoće utječe i manjak hijaluronske kiseline i zaštitnih ulja. Posljedica svega toga je pojava brazdi na koži, odnosno pojava bora.

Ali starenje nije jedini faktor zbog kojeg koža gubi na svojoj elastičnosti, vitalnost i čvrstoću. Postoje i mnogi drugi uzročnici koji ubrzavaju starenje kože ili utječu na kožu jednako negativno. Bilo koji vanjski faktor koji isušuje kožu, utiče i na (ranu) pojavu bora.

Na stvaranje bora zato utječe dugotrajno i učestalo izlaganje suncu bez zaštitne kreme. Opekline od sunca, čak i ako one nisu jake, isušuju kožu. Njena vlažnost drastično opada, pa se bez dodatne hidracije teško može sama obnoviti.

Kožu isušuje i dim cigarete. Pušenjem se, uz to, smanjuje i dotok kisika u krvne žile lica, što također potiče rano i pojačano stvaranje bora. Slično djeluje i pretjerani unos alkohola i kofeina u organizam, baš kao i loša ishrana. Učestalo hranjenje namirnicama siromašnim vitaminima i mineralima može izazvati sličan efekt, jer koža tada nema „gorivo“ kojim može opskrbiti stanice i održati ih vitalnim.

Na bore još i utiče neadekvatna briga o koži, kao što je neskidanje šminke prije spavanja, neredovno umivanje i čišćenje lica, istiskivanje prištića ili mitisera, nenanošenje kreme sa zaštitnim faktorom i slično.

Kako spriječiti nastanak bora?

Nastanak bora sprječava se redovitom njegom kože lica, ali i brigom o cijelom tijelu, budući da je ono povezani organizam. Kremice i preparati, kao što smo rekli, neće imati velikog učinka ako cijelo tijelo nije zdravo.

Zbog toga nastajanje bora sprječava zdrava prehrana, puna vitamina i minerala koji će nahraniti stanice kože. Dovoljan unos tečnosti, pogotovo obične vode takođe je ključan, jer je jedino hidrirana koža dovoljno elastična da na njoj ne nastaju bore. Isušivanje kože spriječit ćete pravilnom zaštitom od sunca, stoga ne zaboravite na redovno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom, pogotovo u ljetnim danima.

Ako želite očuvati vitalnost vaše kože svakako se klonite cigareta, alkohola i pretjeranog unosa kofeina. Sve ovo utiče na dehidraciju tijela, pa tako i na isušivanje kože.

Kako bi koža imala dovoljno vremena obnoviti se, potreban je redovni i dugotrajan san. On je neophodan za lijepu i zdravu kožu jer se ona čisti i hrani upravo tokom noći. Deprivacijom sna koža postaje sklona isušivanju, nedostatku elastičnosti, a time i nastanku bora.  

Kožu možete zaštititi korišćenjem raznih krema za lice. Nije važno da sadrže isključivo kolagen, hijaluron i ostale sastojke zadužene za očuvanje njene elastičnosti, već je mnogo važnije da su hidratantne i bogate mineralima. Dnevne kreme svakako bi trebale sadržavati zaštitni faktor, a noćne hranjive sastojke koji će pomoći koži u njenoj obnovi.  

 

Kako se  boriti protiv nastalih bora?

Već nastale bore nešto je teže ukloniti. Ipak, promjenom životnih navika možete utjecati na njihovo smanjenje. U tome vam može pomoći ishrana. Bobičasto voće, ponajviše borovnica, jako je učinkovito u revitalizaciji lica, baš kao i zeleno lisnato povrće. U borbi protiv bora pomaže i redovna konzumacija paradajza, krastavaca, ribljeg ulja i sjemenki suncokreta. Poželjno je redovno piti zeleni čaj zbog detoksikacije organizma, što će se odraziti i na ljepotu kože.

Masaža lica i redovni piling takođe su odlični za smanjenje bora. Ovo dvoje utiče na prokrvljenost lica, a kiseonik koji time dovodite u stanice pomaže da one postanu vitalnije. U borbi protiv bora pomažu mnogi prirodni pripravci, među kojima se ističe aloe vera, jer ona hidratizuje i zateže kožu, zatim kreme s čičkom, koji potiče proizvodnju kolagena, baš kao i cimet i sečuanski papar.

U sprječavanju nastanka bora, ali i smanjenju već nastalih odličan učinak ima i hidrolat smiljaHidrolat smilja vlaži i hrani suhu kožu, djeluje umirujuće na osjetljivu i oštećenu kožu, zbog čega se može nanositi na bilo koji tip kože. Svojim djelovanjem smanjuje isušivanje kože, pa ona postaje elastična i mekana na dodir. S vremenom počinje djelovati na smanjenje bora te sprječava nastanak novih.

Ovaj proizvod može se koristiti umjesto tonika za čišćenje lica ili kao zamjena za hidratantnu kremu. Budući da je u potpunosti prirodan proizvod, dobiven od čistog smilja iz netaknute prirode, nema opasnosti od bilo kakvih nuspojava, bez obzira na učestalost korištenja.   

Hidrolat smilja će vam pomoći da svoju kožu održavate zdravom i lijepom izvana, baš kao što ćete zdravim navikama održati tijelo zdravim iznutra, jer to dvoje čini borbu protiv bora uspješnom i dugotrajnom.