Prirodni načini za odbijanje komaraca

Zaštita tijela od komaraca

Da biste učinkovito odbili komarce od sebe, potrebno je držati se nekih pravila. Najbolja je kombinacija adekvatne prehrane, odjeće i prirodnih preprata koji odbijaju komarce.

Kao i sve kukce, i komarce privlači svjetla odjeća, cvjetnih boja i uzoraka. Možda niste znali, ali i komarci se hrane cvjetnim nektarom, ubadaju samo ženski komarci kojima je potrebna i krv kako bi dobile dodatne nutrijente za polaganje jajašca.

To znači da vi niste njihova jedina hrana, salijetaće vas i ako mirišete na cvijeće.

Komarce možete odbiti i ako jedete hranu čiji miris ne podnose. Prvi na listi takve hrane je češnjak.

Ako redovno jedete češnjak, njegov miris počeće isparavati kroz kožu.

To nije toliko jak miris da ga mogu osjetiti ljudi oko vas, ali će ga itekako osjetiti komarci.

Zdrava hrana, pogotovo povrće, smanjuju pH organizma, što može biti značajno i kod odbijanja komaraca, budući da oni vole kiseliji pH.

Prehrana puna šećera, ugljikohidrata, mesa i mliječnih proizvoda zakiseli organizam i čini im ga privlačnijim krvoljupcima.

Kako biste se zaštitili od komaraca, prebacite se na zdravu prehranu!

Komarce ćete ipak najbolje odbiti mirisima koji im ne odgovaraju. Kako bi zaštitili kožu, najbolje je koristiti preparate s eteričnim uljima.

Protiv komaraca najučinkovitija su ulja lavande, bosiljka, metvice, matičnjaka, eukaliptusa, ružmarina i čajevca.

Preparate možete napraviti tako da jedno od ovih ulja ukapate u maslinovo ili bademovo ulje i njime se namažete po koži.

Osim ulja, možete napraviti i sprej, i to tako da eterično ulje dodate u destilovanu vodu i stavite u bočicu s raspršivačem.

Komarce odbija i miris smiljaEterično ulje smilja ima visoku stopu smrtnosti komaraca, stoga je vrlo učinkovita zaštita. Osim eteričnim uljem, možete se pošpricati i hidrolatom od smilja.

Ne samo da će odbiti komarce, nego će i smiriti već ubodena mjesta na koži te smanjiti otekline.

 

Zaštita prostora od komaraca

Ako ne volite miris tablete ili spirale protiv insekata, prostor u kojem boravite možete zaštititi i nekim prirodnim sredstvima.

 Za početak, znatno ćete smanjiti broj komaraca ako na prozore i vrata stavite zaštitne mreže. Uz njih, vrlo su učinkovite i biljke čiji miris komarci ne podnose.

 Na prozore ili na mjesta gdje boravite postavite teglice sa zasađenim bosiljkom, matičnjakom, citronellom ili macinom travom.

Jednako je učinkovita i lavanda, koja ne mora biti svježa, već u osušenim stručcima.

Kadulja je još jedna biljka čiji miris komarca odbija. Možete je držati svježu ili ulje od kadulje ukapati u mirisne lampice.

Lampice u koje možete staviti eterična ulja, idealno su oružje protiv insekata. Bilo koje ulje koje komarcima smeta osvježiće vaš prostor ugodnim mirisom i usput odbiti sve napasnike.

Ako odlazite van kuće, možete napraviti sredstvo za odbijanje komaraca koje ćete pošpricati gdje god dođete.  

Pomiješajte po nekoliko kapi eteričnog ulja kadulje, smilja, lavande i limunske trave u 60 ml vode i 40 ml medicinskog alkohola.

U vodu i alkohol možete miješati bilo koju kombinaciju eteričnih ulja koja vam odgovara, dokle god je jedno od onih koje odbija komarce.

Uz ove jednostavne trikove možete zaboraviti neugodna hemijska sredstva za odbijanje komaraca.

Ne samo da imaju prejak, gotovo neugodan miris, nego mogu narušiti i vaše zdravlje.