Plastika u domaćinstvu: Bezbijedna ili ne

Plastično posuđe se često koristi uglavnom zato što je zgodno, jeftino i lagano. Ima ga bukvalno svuda: kod kuće, u školi, na poslu ili u prodavnici. Raznolikost u smislu smislu boje, oblika i veličina dobija se po pristupačnoj cijeni.

Međutim, jeste li sigurni da je plastično posuđe sigurno za upotrebu? Plastika je sintetički materijal koji je napravljen od brojnih organskih polimera – PVC, najlon, BPA, polietilen – koji se mogu oblikovati na različite načine. Ukratko, plastika je gomila pomiješanih hemikalija.

Iako komponente koje se nalaze u plastici ne utiču odmah na vas, one se definitivno petljaju sa normalnim funkcijama vašeg tijela. To vremenom može dovesti do negativnih efekata, piše portal sain-et-nature

BPA

Riječ je o vrsti plasike koja se danas smatra jednom od najrasprostranjenijih hemikalija. To je komponenta koja čini plastiku tvrdom. Kao rezultat, koristi se u širokom spektru proizvoda za široku potrošnju, uključujući ambalažu za hranu i pribor za jelo.

Opasnosti od BPA: BPA je povezana sa brojnim hroničnim bolestima kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak dojke.

Ftalati

Ovo je grupa hemikalija koje remete endokrine. Ove hemikalije uglavnom se koriste u pravljenju i čaša, kozmetike i mirisa.

Opasnosti od ftalata: Izlaganje ftalatu povezano je sa širokim spektrom medicinskih problema, uključujući rak dojke, probleme muške plodnosti, poremećaje autističnog spektra, dijabetes tipa II, ADHD, astmu.

Vinil hlorid

Uglavnom se koristi za izradu lakih plastičnih materijala kao što su zavjese za tuširanje.

Opasnosti od vinil hlorida: Mogući uzrok raka.

Stiren

Ovo je materijal koji se koristi za pravljenje kartona za jaja, jednokratne čaše i tanjure, posude za hranu od stiropora i neprovidan plastični pribor za jelo.

Opasnosti od stirena: Mogući uzrok raka.

Ovo su samo neka od opasnih jedinjenja koja se nalaze u plastici. Zastrašujući dio je da ima još mnogo toga što još nije proučavano, tako da niko ne zna kolika je moguća štetnost različitih vrsta plastike. Međutim, jasno se vidi da u plastičnom kuhinjskom posuđu ima neželjenih i štetnih hemikalija.

Zabrinjavajuća stvar kod ovih hemikalija je da one ulaze u naša tijela na različite načine. To može biti kroz gutanje čestica, miris ili jednostavno dodirivanje. U većini slučajeva, ove hemikalije se takođe oslobađaju kao rezultat habanja plastike, hemijskih reakcija ili toplote.

Zato, sljedeći put kada koristite plastično posuđe, imajte na umu rizik kojem se izlažete. Plastika je čak okrivljena za pad broja spermatozoida i povećanje neplodnosti.

Dakle, da li je upotreba plastičnog posuđa sigurna? Pa, može se reći da nije 100% sigurna. Na vama da izaberete ono što mislite da je pravo za vaše tijelo.