Osam namirnica koje ne biste trebali jesti

Kokice

“Svakodnevno mi u ordinaciju dolaze ljudi sa zubima ispucalim od grickanja prepečenih zrna kukuruza, a da ne spominjem ljusku koja se zavuče ispod zubnog mesa i izaziva bol”

 
Sušeno voće

“Koliko god ukus sušenog ananasa bio divan i koliko god znali o prednostima vlakana u suvim šljivama, treba znati i da je sušeno voće prva katastrofa za vaše zube. Osim što sadrži visoku koncentraciju šećera, sušeno voće se lijepi za neravnu površinu kutnjaka i tako prouzrokuje pojavu karijesa.

Sjemenke

“Zaboravite na sjemenke bundeve, ako želite da vam zubi budu lijepi i zdravi. Kada prednjim zubima lomite njihovu ljusku i čistite ih, dovodite se u rizik od oštećenja cakline na jedinicama”, ističe dr. Neman.

Topla voda s limunom

Ako ste čuli da dobro započeti dan s toplom voda s limunom, razmislite dvaput prije nego usvojite ovu naviku jer biste tako mogli da oštetite zube na zubima. Redovno izlaganje zuba kisjeloj hrani i pićima može doslovno otopiti caklinu i unutrašnji sloj.

Led

“Vrijeme je da prestanete da iz zadovoljstva drobite led zubima. On je jednostavno pretvrd i izaziva mehanička oštećenja na zubima i pukotine. Čak može i odlomiti komad zuba”, ističe stomatolog Jon Marashi.

Energetska pića

Dr. Marashi napominje da su energetska pića izrazito štetna za zube: “Osim što su jako kisjeli, energetski napitci prave su šećerne bombe. Uočio sam trend porasta karijesa među studentima koji redovno piju energetska pića, jer ih cijelu noć drže budnima dok se pripremaju za ispite ili se provode po klubovima. 

Konzervirano voće

“Premda je voće uvijek zdrav izbor, ono konzervirano sasvim je druga priča. Ako je natopljeno sirupom i prekriveno šećerom, nije ništa drugačije od samih slatkiša.

Gumeni bomboni

Stomatolog Lawrence Fung kaže da bi gumene bombone trebalo potpuno izbjegavati: “Gumene bombone svih boja i oblika izbjegavajte u širokom luku jer uništavaju zube.