Neugodan zadah iz usta

Uzroci neugodnog zadaha

Kao što smo rekli, glavni uzrok lošeg zadaha je nehigijena usne šupljine. To ne znači samo neredovito pranje zubi, nego i kamenac nataložen na zubima, karijesupale desni i slično. Usta su nakon jela pravi rasadnik bakterija. Upravo one uzrokuju loš zadah. Kada zube ne peremo često i uopće ne koristimo zubni konac, hrana koja zapne za zubima nataloži se bakterijama, stvara se zubni plak, a onda i kamenac.

Ali loš zadah iz usta ne dolazi samo nehigijenom, nego i suhoćom usne šupljine. Ona je glavni uzrok neugodnog jutarnjeg zadaha. Tijekom noći, odnosno spavanja, lučenje sline je smanjeno, pogotovo ako imamo problema sa sinusima i dišnim putevima, što dovodi do disanja na usta i hrkanja. Suha usta dovode do razvoja anaerobnih bakterija (onih koje se razvijaju u uvjetima bez kisika), upravo zbog nedostatka vode (sline) u ustima, koja sadrži kisik.

Osim zadaha uzrokovanog stanjem u ustima, postoje još i drugi uzročnici zadaha. Poslije usta, najčešći je uzrok problem s probavnim organima, odnosno želucem. Često konzumiranje nekih namirnica, poput luka ili češnjaka može dovesti do lošeg zadaha. Ljudi koji imaju problema sa želučanom kiselinom, odnosno gastritisom, također su ugrožena skupina za ovu neugodnu tegobu.

Sljedeći uzročnici mogu biti konzumiranje nekih lijekova, ali i razne bolesti. Pa tako na zadah utječu bolesti poput kroničnih upala sinusa i dišnih puteva, bronhitisa i mononukleoze. Bolesti jetre i bubrega također utječu na zadah iz usta, baš kao i dijabetes, ali i razni poremećaji metabolizma i hormonalne promjene, odnosno njihov disbalans.

Kako spriječiti i liječiti loš zadah

Ako je uzrok lošeg zadaha usna šupljina, onda moramo učini sve što je potrebno da bismo se riješili glavnih krivaca – bakterija. Samo pranje i čišćenje zubi nije uvijek dovoljno. Uz redovitu higijenu, potrebno je ukloniti kamenac i karijes sa zubi, baš kao i redovito mijenjati sve plombe. Upravo se pod njima često nađu rasadnici bakterija, pa i novonastali karijes.

 

Pažnju treba posvetiti i desnima. Iako je njihovo liječenje malo teže, možemo lako smanjiti simptome povlačenja desni i upala. Najbolji pomoćnik u tome je kadulja. Njeno djelovanje je izrazito protuupalno, antivirusno i antibakterijsko. Redovito korištenje proizvoda od kadulje, poput hidrolata ili čaja, dovest će ne samo do suzbijanja bakterija, nego i do potpunog zalječenja upale desni.

Hidrolatom ili čajem potrebno je ispirati usnu šupljinu barem svako jutro i večer, nakon pranja zubi. Ako imate veće tegobe, možete to činiti i češće, primjerice nakon pranja zubi poslije svakog jela. Budući da su hidrolat od kadulje i čaj posve prirodni proizvodi, nema straha od predoziranja ili bilo kakvih nuspojava.

Ako urzok lošeg zadaha dolazi iz želuca, potrebno je promijeniti neke prehrambene navike kako bi se takvi simptomi uklonili. Važno je izbjegavati jako začinjenu hranu, koja dovodi do većeg lučenja želučane kiseline, baš kao i hranu intenzivnog mirisa. Umjesto toga, potrebno je konzumirati hranu koja ima puno vlakana, poput cjelovitih žitarica, povrća i voća. 

Odlične namirnice za sprječavanje lošeg zadaha su celer, peršin, menta, ali i jabuke i naranče, baš kao i sva hrana bogata vitaminom C i antioksidansima.

Ove dobre životne navike spriječit će loš zadah, ali kako bi borba bila posve učinkovita važno je dobiti bitku na svim poljima.