Ne bacajte koru od limuna

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, korica limuna pomaže i u održavanju nivoa holesterola koru

Ako ste dosad bacali koricu od limuna, s njom ste u smeće bacili i 5 do 10 puta više vitamina nego što se nalazi u samom limunu.

Evo nekih predloga šta sve možete da uradite.

1. Prevencija kod raka:

Kora limuna sadrži salvestrol Q40 i limonele, koji pomažu u borbi protiv ćelija raka. Istraživanje je pokazalo da konzumacija limuna u čaju sprečava njihov rast. Takođe, rak napreduje u kiselom tijelu, a limunska kora koja je alkalna pomaže održavanju pH tijela.

Limuni su takođe anti-mikrobiološki, te čuvaju tijelo do bakterijske i gljivične infekcije. Njihov nizak pH takođe ih čini savršenim za ljepotu i njegu, a kada se primjenjuje direktno na kožu, kora limuna može umanjiti mrlje na koži nastale sunčanjem.

Zdravlje kostiju:

Korica limuna sadrži velike količine vitamina C i kalcijuma i time pomaže u poboljšanju i održavanju zdravlja kostiju. Ona takođe pomaže u sprečavanju bolesti povezanih s kostima kao što su upalni poliartritis, osteoporoza i reumatoidni artritis.

Oralno zdravlje:

Nedostatak vitamina C može da izazove probleme povezane sa zubima kao što su skorbut, krvarenje desni i gingivitis. Korica limuna je bogata limunskom kiselinom, koja povećava količinu vitamina C u tijelu i time pomaže u borbi protiv problema vezanih za zube.

Gubitak težine

Korica limuna pomaže u gubitku suvišnih kilograma zahvaljujući komponenti pektin, koja upija masti u organizmu te smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane.

 Smanjuje oksidativni stres

Korica limuna sadrži velike količine bioflavonoida citrusa, koji smanjenju oksidativni stres u tijelu

 Smanjuje holesterol

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, korica limuna pomaže u održavanju nivoa holesterola. Prisutnost kalijuma pomaže u održavanju krvnog pritiska Uz sve to, limunska korica također pomaže u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

Smanjuje bore i akne

Korisna je i u borbi protiv kožnih problema poput akni, bora, tamnih mrlja i pigmentacije. Korica je bogata antioksidansima i time pomaže detoksifikaciji kože

 Pojačava imunitet i ubrzava varenje:

Prisutnost prehrambenih vlakana podstiče zdravu probavu regulisanjem rada crijeva. Vitamin C pomaže tijelu da se bori protiv infekcija.

Krvni sudovi

Prisutnost vitamina P u limunu sprečava unutrašnje krvarenje, te je koristan za liječenje visokog krvnog pritiska.

Sprečava pojavu dijabetesa

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Life Sciences ukazuje na to da ekstrakt limuna, koji sadrži polietoksilirani flavoni ili PMF, može spriječiti pojavu dijabetesa. koru