Namirnice koje ne treba davati djeci

Sve se svodi na to da nikako ne dajete djeci ono što je ispunjeno šećerom, vještačkim šećerom, vještačkim ukusima i bojama, nitratima, konzervansima i hemikalijama namirnice

Problem je u onome što je skriveno u “zdravoj” hrani namijenjenoj djeci. Ako želite da napravite dobar izbor kada hranite svoje potomstvo, počnite da čitate šta tačno sadrži hrana za djecu. Internet stranica Nutrition explained odabrala je nekoliko namirnica koje se serviraju djeci, a ne bi trebalo.

Šećer nije dobar za decu. Može da doprinese problemima u ponašanju, visokom krvnom pritisku i dijabetesu tipa 2. Prema mišljenju pedijatara, djeca mlađa od dvije godine uopšte ne bi trebala da koriste šećer. Roditelji daju djeci sok od jabuke misleći da djeci daju nešto zdravo. Zapravo, daju im šećer u vodi sa ukusom jabuke. Djeca takođe ne dobijaju vlakna i hranljive materije koje bi dobili ako pojedu jabuku.

Gazirani sokovi i sportska pića:

Gazirana pića su ustvari boca praznih kalorija začinjenih aditivima, tu su i šećer ili veštački zaslađivači. To je ekvivalent tečnom bombonu. Studije povezuju sokove sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i problemima u ponašanju. Bočica gaziranog pića sadrži četvorostruko veću dozu šećera od one koja se preporučuje djeci. Ne treba djeci davati ni sportska pića. Namijenjena su sportistima, a ne za prosječnom klincu. Sav šećer u sportskim napicima je loš kao i šećer u sokovima.

Vještačke boje, ukusi i aditivi

Vještačke boje, arome i aditivi su strašni za djecu. Određene boje hrane zabranjene su u potpunosti u Evropskoj uniji. Boja hrane je zabranjena kao agens koji može uzrokovati rak, sa kojim se povezuju i nitrati iz prerađenog mesa. namirnice

Smrznuti obroci:

Ubacite zamrznutu piletinu ili riblje štapiće u rernu i bićete omiljeni kod svoje djece. Problem je u tome što ove namirnice sadrže visoke količine natrijuma, zasićenih masti i konzervansa. One su pržene flešom, što povećava broj kalorija i nivo masnoće. Ako već kupujete, potražite one sa najnižim nivoom zasićenih masti.

Voćne grickalice:

Možete misliti da ih “voće” u imenu čini zdravim, na nekima čak piše da su „napravljeni sa pravim voćem“ ili „pravim voćnim sokom“. Međutim, drugi glavni sastojak je šećer. Zajedno sa vještačkim bojama i ukusima. Voće je često nacrtano čak i na gumenom bombonama čija se tekstura lijepi na zube i daje bakterijama mjesto za život dok izazivaju karijes. Suvo voće je bolji obrok.

Slatkiši:

Postoji razlog zašto prodavnice stavljaju slatkiše u prolaz. Svijetla, blještava ambalaža odmah privlači pažnju. Dok čekate u redu na kasi slatkiš na dohvatu može vam se učiniti dobrim izborom, koji će utišati dijete. Nema zdravog slatkiša u samoposluzi. Oni su zaslađeni šećerom ili vještačkim šećerom, prepuni boja i vještačkih aroma. I, opet: problemi u ponašanju, gojaznost u djetinjstvu, visok krvni pritisak i dijabetes tipa 2.

Sve se svodi na to da nikako ne dajete djeci ono što je ispunjeno šećerom, vještačkim šećerom, vještačkim ukusima i bojama, nitratima, konzervansima i hemikalijama. Ako ne čitate oznake, počnite. To je jedini način da donesete dobre odluke. Informacije na licu kutije su tu da vam prodaju nešto, druga strana sadrži važne stvari. Ostanite imuni na marketinške kampanje, koje govore da je određeni proizvod “prirodan i zdrav” Zdravlje vašeg djeteta zavisi od vas.namirnice