Moguće je spriječiti žudnju za hranom

Ako vas, recimo, jedino čokolada u datom trenutku može zadovoljiti, onda je riječ o žudnji, a ne o gladi. Žudnja za određenom hranom otprilike traje desetak minuta žudnju

Čini vam se da ste pokušali sve kako biste odoljeli hrani i skinuli višak kilograma, ali – ne uspijeva. Jednostavno, pokleknete u nekom trenutku i pojedete nešto što ne biste smjeli. Pred vama je nekoliko savjeta pomoću kojih možete pokušati da izbjegnete takav scenario.

Hranu za kojom žudite gotovo svaki dan obavezno potpuno izbacite iz svog jelovnika. Najteže će biti prvih nekoliko dana,

ali što duže izbjegavate hranu za kojom ludite, osjećaćete sve slabiju želju za njom.

Vjerovatno ćete onda početi žudjeti za hranom koju ste tek uveli u jelovnik, što je odlično, ako ste bili razumni i uključili, na primjer, svježe voće. 

Eliminišite iskušenja:

Ako ste podlegli iskušenju i kupili kutiju slatkiša ili neku drugu visoko kaloričnu namirnicu, a osjećate se loše dok ih jedete,

odmah je bacite u smeće.

Nemojte razmišljati o novcu koji ste potrošili, već o tome da će ti kolačići i ostala hrana prepuna šećera dospjeti u vaše bokove, ako ih ne bacite u smeće. 

Odagnajte stres :

Budući da je stres veoma jak okidač za nekontrolisano jelo, naučite kako se suočiti sa stresom, jer bi vam to moglo uštedjeti stotine kalorija dnevno. Pokušajte da duboko dišete, zamislite spokojnu scenu ili možete čak kupiti CD sa instrukcijama o naprednijim metodama opuštanja mišića. 

Odspavajte :

Operite zube ili isperite usnu šupljinu osvježavajućom tečnošću za usta, jer ako su vam zubi svježe oprani i čisti, sigurno nećete htjeti da ih uprljate. 

Odvucite sebi pažnju :

Ponekad je u redu udovoljiti jakoj želji za određenom hranom, recimo sladoledom, ali onda uzmite samo jednu kuglu. Trik je u tome da kupite samo jedno pakovanje, kako ne biste bili u iskušenju da pojedete previše. Jako je bitno i uraditi koju vježbu više, kako bi skinuli taj višak kalorija, kojem nijeste mogli odoljeti. 

Unaprijed planirajte svoje korake :

Mijenjajte svoje uobičajene navike kako ne biste morali prolaziti pored pekare ili slastičare. Ako znate da vas kod prijatelja čeka neodoljiva rođendanska torta, onda u toku dana nastojte unijeti što manje kalorija, kako biste mirne savjesti mogli uživati u slasnom komadu. žudnju