Kako kupovni dezodoransi narušavaju zdravlje?

Opasni sastojci u dezodoransima

Najveći problem kupovnih dezodoransa su njihovi brojni umjetni hemijski sastojci kojim svakodnevno tretiramo našu kožu, a koji kroz pore ulaze u krvotok. Neki od njih opasniji su od drugih, ali najviše brige izaziva njih nekoliko. Prvi i najpoznatiji od njih je aluminijim tj. aluminijumske soli

 Upravo je aluminijum glavni sastojak dezodoransa koji na kožu djeluje antiperspirantno tj. sprječava znojenje.

Kratkoročno, aluminijumske soli nisu dobre za naše zdravlje upravo zato što suzbijaju znojenje začepljenjem pora. Znojenje je prirodan proces kojim se tijelo hladi i čisti. Zatvaranjem pora rizikujemo osip, svrabež, iritaciju, stvaranje prištića, začepljenje i upalu lojnih žlijezda, gljivičnu infekciju i još mnogo sličnih problema. Mnogi ljudi osjete prve simptome nedugo nakon korištenja jakih antiperspiranata, pa tako i onih u dezodoransima.

Ali dugoročne posljedice korištenja dezodoransa s aluminijem mogu biti još i gore. Problem je u tome što se spojevi aluminijuma talože u našem tijelu, jer ne postoji način da ih izbacimo van (niti znojenjem, niti kroz probavu), pa se sumnja da apsorpcija aluminijumskih soli u tijelu može s vremenom uticati na oštećenje DNK stanica i time povećati rizik oboljenja od raka.

Osim aluminijuma, mnogi dezodoransi koriste i konzervans paraben. Ovaj sastojak brzo se upija u kožu i kroz nekoliko minuta nađe se u krvotoku. Alarmantno je to što je veliki postotak ovog konzervansa pronađen u tkivima oboljelim od raka. Budući da su parabeni spojevi koji imitiraju hormon estrogen, oni povećavaju rizik oboljenja od raka, a pogotovo raka dojke, jajnika, maternice, prostate, testisa i ostalih dijelova muških i ženskih reproduktivnih organa.

Kancerogeno djelovanje ima i još jedan česti sastojak dezodoranasa – triklosan – takođe konzervans i pesticid s jakim antibakterijskim djelovanjem. Osim nuspojave u obliku kancerogenog djelovanja, sumnja se da ovaj spoj općenito slabi imunološki sistem, narušava ravnotežu hormona, negativno utiče na plodnost i razvoj ploda te loše djeluje na jetru.  

Kako ispravno koristiti dezodoranse?

Iako se ovo čini kao glupo pitanje, zapravo mnogi od nas koriste dezodoranse pogrešno. Najčešće ih, u strahu od prevelikog znojenja ili neugodnih mirisa, stavljamo previše i prečesto. Upravo takvo, nepromišljeno korištenje dezodoranasa može imati neugodne posljedice – najprije one blaže, u obliku iritacije ili infekcije, a onda i one teže, koje nastupaju nakon dugogodišnjeg korištenja dezodoransa i unosa loših kemikalija u tijelo.

Dezodoransi se zapravo uopšte ne moraju nanositi u velikim količinama, niti vrlo često. Dezodoransi koji imaju djelovanje 24 sata i duže, zaista i djeluju tako dugo, pa se mogu nanositi i svakih nekoliko dana, čak i ako se, očekivano, u međuvremenu otuširamo. Budući da koža upija dezodorans i njegove antiperspirantne sastojke, oni se neće isprati tuširanjem.

A kada stavljamo dezodorans, dovoljno je špricati jedan pazuh pola sekunde ili sekundu, više nije potrebno. Tako se nanese dovoljna količina dezodoransa koja će smanjiti znojenje i neugodne mirise, a pri tome nećemo unositi mnogo kemikalija u kožu niti ih nepotrebno udisati, pa tako riskirati bolesti pluća.

Koje dezodoranse koristiti?

Ako nemate vremena, volje, ni znanja raditi vlastite, prirodne dezodoranse, najmanje što možete učiniti je pripaziti kakve dezodoranse kupujete. Nastojte da imaju što više prirodnih sastojaka ili, ako ništa drugo, da ne sadržavaju navedene kancerogene hemijske spojeve. Danas ima mnogo dezodoransa koji ne sadrže aluminijum i parabene, doduše neki od njih su malo skuplji i ne mogu se kupiti baš u svakoj trgovini, ali svakako se mogu pronaći.

Umjesto dezodoranasa s aluminijem, preporučuju se oni s cink-ricinoleatom, koji također neutralizira neugodne mirise, ali pri tome ne sprječava znojenje, već umiruje kožu i smatra se zdravijom varijantom za korištenje.

Što koristiti umjesto kupovnih dezodoransa?

Umjesto dezodoranasa možete koristiti kristalni kamen. On djeluje kao antiperspirant, ali je prirodni mineral, pa ne sadrži umjetne spojeve. Djeluje antibakterijski, što i jest najvažnije, budući da su bakterije uzročnici neugodnih mirisa, a budući da je antiperspirant, smanjuje znojenje.

Smanjenje neugodnih mirisa postiže se smanjivanjem broja bakterija koje ih uzrokuju. Isti efekt možemo dobiti umanjivanjem mogućnosti za njihov razvoj, na primjer, nošenjem šire odjeće i to one od prirodnih materijala. Vaš znoj imaće manje neugodan miris i ako pazite na hranu koju jedete.

 

 

Dezodoranse možete napraviti i kod kuće. Treba vam samo soda bikarbona i kukuruzni skrob koje pomiješate s nekoliko kapi eteričnog ulja, na primjer, ulja kadulje. Kadulja ima antibakterijsko djelovanje pa će spriječiti razvoj bakterija ispod pazuha i time smanjiti neugodne mirise. 

A ako baš ne možete bez kupovnog dezodoransa, koristite one koji nemaju navedene štetne sastojke i nanosite ih u što manjoj količini. Radije se više puta dnevno operite ispod ruku, pa koristite blaže i manje štetne proizvode koji će bez štetnih nuspojava spriječiti znojenje i neugodne mirise.