Hronične respiratorne infekcije

Vrste hroničnih respiratornih infekcija

Sve kronične respiratorne infekcije su opasne po život i trebale bi se propisno liječiti. Budući da je njihovo liječenje dugotrajno, ono što možemo trenutno učiniti je umanjiti neugodne simptome. Najopasniji oblik kroničnih respiratornih bolesti je kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). KOPB je jedan od najvećih uzročnika smrti kod ljudi, češći čak i od moždanog udara. Uzrok mu je najčešće pušenje ili udisanje opasnih spojeva iz okoline, odnosno zagađenog zraka. Karakterizira ga smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve, što uzrokuje upala dišnih puteva i pluća. Kako bolest napreduje, tako se bronhije u plućima više sužavaju, zbog čega tijelo prima manje kisika, a ako se ne liječi, pluća počinju propadati.

Kronični bronhitis danas se smatra jednom vrstom opstruktivnih plućnih bolesti. Ova bolest također je posljedica nečistog zraka ili kroničnog udisanja dima, ali može biti i posljedica neliječenja ili neadekvatnog liječenja akutnog bronhitisa, koji je pak uzrokovan virusom. Kod kroničnog bronhitisa začepe se dišne cijevi zbog upale i odebljanja sluznice gornjih dišnih puteva. Ako se bronhitis ne liječi, može uzrokovati emfizem pluća, odnosno oštećenja plućnih alveola.

Hronična respiratorna bolest je i astma. I ona je upalna bolest kod koje se bronhije sužavaju, postanu osjetljivi na vanjske utjecaje te otežavaju disanje. Zbog toga ljudi koji pate od astme često imaju simptome poput zviždanja u plućima, kašlja, otežanog disanja i velike zadihanosti kao posljedice premalog unosa kisika u tijelo.

Ali uzrok astmi nije uvijek negativni utjecaj na pluća iz okoline, već i genetika. Ova bolest se ne može liječiti, ali se njezini simptomi mogu posve ublažiti. Prvi korak je izbjegavanje svih uzročnika napadaja astme – raznih alergena, cigaretnog dima, nečistog zrak i slično, a drugi je primjena lijekova i prirodnih pripravaka koji blagotvorno djeluju na neugodne simptome.

Prirodno liječenje i djelovanje na simptome respiratornih infekcija

Da bismo smanjili simptome respiratornih infekcija najprije je potrebno posve se kloniti njihovih uzročnika. To znači izbjegavati pušenje, zadimljene prostorije, alergene koji potiču kašalj, hunjavicu i slično. Akutne respiratorne infekcije potrebno je liječiti od pojave prvih simptoma kako se ne bi pogoršale i postale učestale, odnosno hronične.

Liječenje respiratornih bolesti ne mora biti samo lijekovima u obliku sirupa i tableta. Mnogi prirodni pripravci, a pogotovo čajevi, eterična ulja i tinkture raznih biljaka vrlo su učinkoviti u liječenju respiratornih bolesti, odnosno smanjenju upale, otvaranju dišnih puteva, smanjenju infekcije te ublažavanju njezinih simptoma.

Najučinkovitiji način na koji možemo primijeniti ljekovitost biljaka na dišne puteve je inhalacijom. Vodena para otvara sinuse, smanjuje otečenost dišnih puteva i tako olakšava prolaz ljekovitih supstanci biljke sve do pluća. Za liječenje simptoma bronhitisa odlično je inhalirati se čajem kadulje, koja ima jaka antiupalna svojstva. Osim čaja, možete koristiti i eterično ulje kadulje ukapano u vruću vodu. Za ovu namjenu izvrsno je i eterično ulje eukaliptusa, ali i sljez, koji štiti upaljenu sluznicu i razgrađuje sluz pa je njegovom primjenom lakše izbaciti sekret iz sinusa ili pluća. Sljez je vrlo učinkovit i kao čaj.

 

 

 

U borbi protiv respiratornih infekcija odlično je i smilje, pogotovo u obliku eteričnog ulja ili hidrolata. Smilje ima antiupalno djelovanje koje će smanjiti otečenost dišnih puteva, a njegovo antibakterijsko djelovanje utjecat će na uzročnike infekcije. 

Hidrolat smilja, baš kao i esencijalno ulje, u potpunosti su prirodni proizvodi pa ih možete koristiti više puta dnevno, svaki dan, bez opasnosti od predoziranja. Pomoći će vam u suzbijanju simptoma kroničnih i akutnih upala te spriječiti napredovanje bolesti.