Da li smijemo pretjerati sa konzumiranjem jagoda i trešanja?

Jagode nijesu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom tjelesne težine ili visokim nivoima holesterola i triglicerida u krvi.

Trešnje i jagode su veoma ukusne i mogu se konzumirati kroz mnogo kombinacija. Veoma su korisne za imunitet i sadrže veliki broj vitamina.

Slično važi i za trešnje.

One sadrže mnoštvo vitamina C i beta-karotena, vitamine B6 i K te folnu kiselinu, minerale kalijum, željezo, bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i kobalt.Trešnje su bogate biljnim vlaknima, što pomaže boljem varenju, dok prisustvo celuloze reguliše probavu. 

Zdraviji su tamniji plodovi jer imaju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje. One sadrže melatonin koji pomaže u opuštanju. Prije nego ih konzumirate potrebno ih je dobro oprati pod mlazom hladne vode.

Stranica Medical Daily navodi kako bi idealna doza bila čaša trešanja dnevno, dok veće količine mogu izazvati probleme s probavom.