Banana za doručak: Loš izbor

Banana je bolje voće za užinu nego za doručak banana

 

I dalje preovladava mišljenje da je doručak najbitniji obrok dana, a u žurbi ljudi se često odluče da pojedu jedino bananu. Klasična preporuka glasi: ako ne stigneš da pojedeš nešto konkretno, pojedi barem bananu. Međutim, stručnjaci smatraju da to voće ipak nije baš pogodno za doručak.

Nutricionisti tvrde da, ako se jedu same, banane nijesu najbolja opcija jer u sebi sadrže čak 25 odsto šećera. Iako će vam dati kratki nalet energije, brzo ćete početi da se osjećate umorno i bićete gladni. Banane su, kažu stručnjaci, bolji izbor kao užina.

Nutricionista dr Deril Džofri objašnjava da banane imaju dobru reputaciju zbog toga što sadrže dosta kalijuma,

hranljivih vlakana i magnezijuma, te da one jesu zdrave, ali nijesu dobar izbor za jutarnji obrok. Osim toga, banane nijesu dobre ni za održavanje zdravlja digestivnog trakta. ”

Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kisjelina i alkohol. Na taj način će se zapušiti sistem za varenje”, dodao je nutricionista. banana

 

Nutricionista dr Deril Džofri objašnjava da banane imaju dobru reputaciju zbog toga što sadrže dosta kalijuma, hranljivih vlakana i magnezijuma, te da one jesu zdrave, ali nijesu dobar izbor za jutarnji obrok. Osim toga, banane nijesu dobre ni za održavanje zdravlja digestivnog trakta. “Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kisjelina i alkohol. Na taj način će se zapušiti sistem za varenje”, dodao je nutricionista.