Akne i prištići

Uzrok i trajanje akni

Akne su upalni procesi kože koji se najčešće javljaju kod mladih. Otprilike 80% mladih u periodu adolescencije dobiju akne. Probleme s aknama imaju oba spola, no kod muškog, problem akni je češći i pojavljuje se u težoj kliničkoj formi.

Prve akne i prištići pojavljuju se u periodu rane adolescencije, od 10. do 17. godine za ženski, i od 14. do 19. godine za muški pol.

 
Kako se riješiti prištića i akni

Obično traju 3-6 godina, no u nekim slučajevima mogu trajati i znatno duže, čak do 12 godina. Očituju se upalom kože i formiranjem mitesera, prištića tj. bijelih kuglica koje se najčešće pojavljuju na licu.

Postoji mnogo mogućih uzroka akni, no ipak nekoliko je glavnih uzročnika koji najvećem broju ljudi izazivaju nastanak akni i prištića, a to su: nedovoljno konzumiranje vode, nepravilna prehrana, stres, hormonalni poremećaj i nepravilna njega kože.
Takođe među uzročnike akni spadaju i određeni lijekovi. To su obično oni lijekovi koji sadržavaju sastojke poput bromida, litija, kortikosterioda i sl. za koje je dokazano da uzrokuju pojavu akni.

Što možete učiniti?

Za savršeno zdravlje kože i cijelog organizma, moramo otkloniti što više mogućih uzročnika neravnoteže te tako povratiti sklad i harmoniju našem tijelu. Uklanjanjem ovih 5 najčešćih uzročnika neravnoteže rezultat ne može izostati. Postići ćete savršeno zdravlje i besprijekoran izgled svoje kože.

1. Voda

Čovjek se sastoji od 75% vode stoga ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno svakodnevno u naš organizam unositi dovoljne količine čiste vode. Voda je izvor života. Ona izgrađuje, regulira, prenosi, čisti i pomaže hraniti svaki dio našeg tijela. Kvaliteta vode koju pijete može radikalno utjecati na vaše zdravlje pa tako i zdravlje vaše kože. Upravo zato od životne je važnosti piti samo najčišću vodu.

 
 
2. Prehrana

Stara poslovica kaže: ono si što jedeš. Zato stalno moramo imati na umu da sve ono što jedemo izgrađuje naše tijelo. Drugim riječima, ako želimo izgraditi čvrstu i zdravu građevinu, moramo imati sve potrebne materijale za izgradnju. Uzimanje puno voća i povrća je glavno pravilo zdrave prehrane jer tijelu osiguravaju vrijedne nutrijente (enzime, vitamine, minerale) koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma, pa tako i vaše kože. Važno je naglasiti da se tu prvenstveno misli na sirovo voće i povrće jer se kuhanjem uništavaju gotovo svi enzimi i vitamini.